Microsoft wil antitrustzaak voor hooggerechtshof

Print
In de kartelstrijd met de Amerikaanse overheid is Microsoft dinsdag naar het Amerikaanse hooggerechtshof gestapt. Het softwarebedrijf legt zich niet neer bij de eerder bevestigde uitspraak dat het een onwettig monopolie is, dat consumenten geschaad heeft en de vrije concurrentie geweld heeft aangedaan.
Microsoft had nog twee dagen te gaan voordat een nieuwe rechter zich zou buigen over de strafmaat voor bedrijf. Een eerdere uitspraak dat de in Redmond in de staat Washington gevestigde onderneming in tweeën moest worden gesplitst werd in juni door een hof van beroep vernietigd. De nieuwe rechter zou daar alsnog toe kunnen besluiten, maar Microsoft heeft gevraagd eventuele stappen uit te stellen totdat het hooggerechtshof heeft besloten of het de zaak al dan niet in behandeling neemt.
In het beroep voor het hooggerechtshof voert Microsoft opnieuw aan dat de oorspronkelijke rechter, Thomas Penfield Jackson, bevooroordeeld was en dat zijn vonnis om die reden volledig vernietigd moet worden.
Vorige week wees het hof van beroep een verzoek van Microsoft om herziening van een belangrijk onderdeel van zijn uitspraak af, namelijk dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows op ongeoorloofde wijze had vervlochten met zijn internet-webbrowser. In het nieuwe besturingssysteem Windows XP dat Microsoft nu op stapel heeft staan worden nog veel meer programma's en functies samengevoegd die voorheen afzonderlijk verkrijgbaar waren, volgens Microsoft om het gebruiksgemak voor consumenten te vergroten.