Verhit debat over klonen van mensen

Print
Wetenschappelijk onderzoekers hebben dinsdag in een forum dat was georganiseerd door de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen verhit gediscussieerd over de mogelijkheden van het klonen van mensen.
Centraal in het debat stond de vraag of het mogelijk is de techniek van het klonen zodanig te verfijnen dat de ontwikkeling van abnormale embryo's wordt uitgesloten.
Volgens de Amerikaan Panayiotis Zavos, directeur van het Andrology Institute in Lexington, Kentucky, en de Italiaanse arts Severino Antinori is het mogelijk de kloontechniek veilig te maken. "Het is een kwestie van vastberadenheid en wij zijn vastbesloten er te komen", aldus Zavos.
Volgens Rudolf Jaenisch van het Massachusetts Institute of Technology kan op dit moment niet worden voorspeld of een kloon "een normaal of een abnormaal individu" zal worden. Antinori, die heeft aangekondigd dat hij vanaf november 200 menselijke embryo's wil klonen, zei dat hij bij zijn onderzoek in vruchtbaarheidsklinieken methoden heeft ontwikkeld waarmee hij abnormale embryo's kan ontdekken. Jaenisch antwoordde dat er geen methode is waarmee afwijkingen kunnen worden uitgesloten. Hij wees erop dat een normale dierlijke kloon subtiele afwijkingen kan hebben die pas later aan het licht komen.