Russische e-bookhacker op borgtocht vrij

Print
De Russische programmeur Dmitry Sklyarov is maandag op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis in het Californische San José. De Rus moet terechtstaan omdat hij de Amerikaanse auteursrechtenwetgeving zou hebben geschonden. Zijn arrestatie leidde wereldwijd tot protesten van computerkrakers.
Sklyarov moet voorlopig wel in Californië blijven. Een volgende hoorzitting is gepland voor 23 augustus. De borgsom werd betaald door Sklyarovs werkgever, softwarebedrijf ElcomSoft uit Moskou. De programmeur riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 500.000 dollar.
De Russische programmeur werd vorige maand door de FBI bij de kraag gevat tijdens de DefCon-hackerconventie in Las Vegas. Sklyarov stelde er een programma voor waarmee hij de beveiliging die het softwarebedrijf Adobe ontwikkelde voor zijn "e-books" kan omzeilen, zodat de electronische boekwerken kunnen worden gekopieerd. Dat is in strijd met de Amerikaanse Millennium Copyright Act uit 1998, die het kopiëren van digitaal materiaal verbiedt.
Volgens de werkgever van de Rus is dit programma in Rusland niet onwettig. Adobe heeft onder druk van sympathisanten van Sklyarov zijn klacht inmiddels ingetrokken en de Amerikaanse overheid verzocht de programmeur vrij te laten.