"Vallen bij ouderen onderschat probleem"

Print
Bijna 40 procent van de bejaarden is het afgelopen jaar minstens één keer gevallen. In twee valpartijen op drie liepen de ouderen letsels op. Dat blijkt uit een bevraging door de KU Leuven van 131 thuiswonende en mobiele 70-plussers in Groot-Herentals.
Het resultaat bevestigt het internationale gegeven dat zo'n 30 procent van de 65-plussers minstens één keer per jaar valt. Vallen is in deze leeftijdsgroep de zesde doodsoorzaak.
Volgens de onderzoekers van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KUL en de dienst Geriatrie van het UZ Leuven heeft deze problematiek niet alleen een negatieve impact op het fysieke welzijn van de ouderen maar ook op psycho-sociaal vlak.
Oudere mensen zullen zich, uit schrik om te vallen, meer gaan isoleren, hun activiteiten beperken en daardoor meer afhankelijk worden. Er is daarnaast ook een niet-onbelangrijke meerkost voor de gezondheidszorg.
De Leuvense onderzoekers pleiten ervoor de publieke opinie te sensibiliseren voor deze problematiek. Daarnaast moeten ouderen overtuigd worden meer regelmatig te bewegen (cfr. een half uur wandelen per dag).