Mededingingsonderzoek naar alternatief Napster

Print
Het Amerikaanse ministerie van justitie is een mededingingsonderzoek begonnen naar joint ventures die opgezet zijn door de grootste platenmaatschappijen ter wereld bij de ontwikkeling van een alternatief voor Napster, de internetsite waar tot voor kort gratis muziek gedownload kon worden.
De joint ventures, pressplay en MusicNet, zijn onafhankelijk van elkaar bezig met een betaald alternatief voor Napster dat in de herfst gelanceerd moet worden. De Wall Street Journal citeerde maandag advocaten van pressplay en MusicNet, die muziek willen aanbieden die alleen beluisterd kan worden en niet gekopieerd.

MusicNet is eigendom van AOL Time Warner, EMI en Bertelsmann terwijl pressplay, dat samenwerkt met Microsoft, eigendom is van Sony en Vivendi Universal. Amerikaanse mededingingsautoriteiten onderzoeken of er sprake is van valse concurrentie. De bedrijven hebben met de vijf platenlabels die ze beheren tachtig procent van de muziekmarkt in handen. Het ministerie van justitie onderzoekt ook of de platenlabels misbruik maken van de vergunningen die ze verlenen voor het online verkopen van hun muziek.