Sanicole-vliegshow met zilveren strikje

Print
Zondag 12 augustus organiseert Aeroclub Sanicole in Hechtel-Eksel voor de 25ste keer haar internationale airshow. Een verjaardagsshow waarin tegelijkertijd het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Aeroclub van België en het 50-jarig bestaan van het 23ste Smaldeel van de Luchtmacht verweven zitten. Traditiegetrouw wisselen historische toestellen af met modern vernuft en voor het spektakel werden acroteams ingehuurd.
Een van de nieuwe gegevens is onder meer de talkshow waarin Tanja Dexters een vlugge babbel slaat met piloten en organisatoren. Muzikale acts zorgen voor de overgangen. Vanaf 9 u start ook het luchtverkeer met demonstraties van de Yak 52, Cap 10, Sukhoi 29, PC7, SV4, helikopters en Cap 232. Rond 10.30 u staat een speciale formatievlucht geprogrammeerd met een deltavlieger die geflankeerd wordt door 8 kraanvogels. Een idee van de Fransman Christian Moullec die zich verdiepte in het gedrag van trekvogels.
In het namiddagprogramma vinden we onder meer demonstraties van het Marokkaans stuntteam Marche Verte, De Battle of Britain Memorial Flight met hun legendarische DC3, Spitfires en Hurricanes, de Breitling Fighters en een Belgische F16-afvaardiging. Voor hedendaagse gevechts- en lestoestellen (Hawk, Tornado, Jaguar, PC7, Alphajet, Sea King) werd naast de eigen Luchtmacht beroep gedaan op die van Engeland, Frankrijk en Nederland. De Spaanse Luchtmacht maakt haar debuut op Sanicole met 2 Casa Aviojet-toestellen. Voor topacrobatie tekenden Xavier Delapparent en Brigitte De la Salle met hun krachtige Sukhoi 26 en 31. De zweefvliegdemonstraties en een massasprong van 64 valschermspringers die eventueel pogen het Belgisch record figuurspringen te verbreken, zorgen voor enkele rustige momenten. Wie de nekspieren even wil ontspannen, kan rustig rondkuieren op de static show waarin naast interessante toestellen ook een flight-simulator en tentoonstellingen opgebouwd werden.