Amandinahuis Schakkebroek beschermd als monument

Print
Het Amandinahuis in Schakkebroek (Herk-de-Stad) wordt beschermd als monument. Vlaams minister van Monumentenzorg Van Grembergen heeft het besluit daarvoor ondertekend. De bescherming heeft betrekking op het huis en de tuin. De Amandinavereniging gaat nu ijveren voor de spoedige restauratie van het geboortehuis van zuster Amandina. Op 1 oktober vorig jaar werd zuster Amandina heilig verklaard.
BR> Het geboortehuis van Paulina Jeuris, onder welke naam zuster Amandina geboren werd, dateert uit de periode 1840-1845. Het pand is nu ingericht als museum. Omdat de omgeving met de tuin en de varkensboomgaard vrij goed bewaard is gebleven, is het geheel als dorpsgezicht beschermd.
Robert Moyaers van de Amandinavereniging reageert opgetogen: 'Het dak van het huis is in slechte staat. Op sommige plaatsen zijn er gaten. Het bakhuis is er ook erg aan toe. Aan de straatkant is er een muur ingestort. De restauratie is dringend nodig.'
De restauratiewerken komen in aanmerking voor een toelage van 60 procent van het Vlaams gewest en 20 procent van de provincie.