Kleine belegger laat beurs voorlopig links liggen

Print
De particuliere belegger staat voorlopig niet te trappelen om weer in de beurs te stappen, zo signaleren een aantal Limburgse effectenhuizen. Blijkbaar gelooft de man in de straat dat het ergste nog niet achter de rug is. Anderzijds staan de vermogensbeheerders wel weer aan de koopzijde, dit onder het motto dat je aandelen moet kopen als de koersen laag staan.
Bij Beleggingsbank De Maertelaere stelt Vic Mallants van het Hasselts kantoor vast dat van een opleving in de vraag naar aandelen nog niet veel valt te merken: 'De particuliere vraag is inderdaad ondermaats. Onze vermogensbeheerders kopen echter wel opnieuw aandelen, dit met het oog op een opleving van de koersen. We stellen weer hetzelfde fenomeen vast als in het verleden: de kleine belegger wacht af tot de media weer gewag maken van stijgende beurskoersen. Daarmee loopt hij altijd achter de feiten aan. Ik kan er niet genoeg de nadruk opleggen dat je aandelen moet kopen wanneer ze goedkoop zijn. Ik stel vast dat veel koersen op hun steunpunt voor de lange termijn zijn aanbeland. Wanneer de beurzen weer gaan stijgen, valt anderzijds moeilijk te voorspellen. Zal dat binnenkort zijn of in de laatste maanden van dit jaar? Ik probeer in ieder geval de klanten te motiveren om terug te kopen'.
Stefaan Casteleyn van Bank Corluy geeft eveneens toe dat van een terugkeer van de gewone belegger nog niet kopen: 'De meesten wachten af en doen niets. Van verkopen is anderzijds ook geen sprake. Ik stel dus een zekere lethargie vast. Ons advies is overigens duidelijk: je moet beginnen te kopen als het sentiment nog pessimistisch is. Veel aandelen zijn nu goedkoop, ook internationaal gezien. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de telecomsector. Sommige van die zwaar afgestrafte waarden zijn nu duidelijk goedkoop. Met jaren van ervaring in het vak, ken ik de huidige situatie maar al te goed. De mensen zijn moedeloos en kopen niet, terwijl ze dit nu juist wel zouden moeten doen.'