Zwarte kas en steekpenningen bij Real Madrid

De voormalige penningmeester van Real Madrid, Juan Onieva, heeft bekendgemaakt dat de Spaanse club tussen 1960 en 1999 beschikte over een zwarte kas en geregeld steekpenningen betaalde. Dit meldde hij in een open brief die vrijdag gepubliceerd werd in de krant Marca.

BELGA

Deze onthullingen sluiten perfect aan bij de resultaten van een audit die uitgevoerd werd op vraag van de huidige voorzitter Florentino Perez. Hieruit bleek dat een bedrag van 350 miljoen peseta's (2,1 miljoen euro/85 miljoen frank) naar de rekeningen van een aantal voormalige bestuursleden werd doorgesluisd.

Onieva geeft toe dat er een zwarte kas was tussen 1960 en 1999, het jaar waarin hij besliste terug te treden. Onieva erkent bovendien een aantal betalingen van smeergeld aan derden, met name de tegenstanders van de belangrijkste concurrenten van Real Madrid. Daarnaast bevestigt hij nog dat Real tegenover de UEFA bewust het juiste aantal toeschouwers verzweeg tijdens de wedstrijd tegen Borussia Dortmund in 1998. Dit om een boete te vermijden. In plaats van de toegelaten 65.000 supporters, zaten er toen bijna 75.000.