Greenpeace voert actie tegen rakettenschild

Print
Zeven Greenpeace-activisten proberen de VS-luchtmachtbasis van Thule in het noorden van Groenland binnen te dringen, bij wijze van protest tegen de Amerikaanse plannen voor een rakettenschild.
Met voldoende levensmiddelen om het een paar dagen uit te houden op 77 graden noorderbreedte zijn een Nederlander, een Fransman en een Amerikaan maandag ontscheept van het Greenpeace-schip "Arctic Sunrise". Ze zullen proberen de veiligheidszone van de basis binnen te dringen en de commandant een protestbrief te overhandigen. Die weigerde eerder de activisten te ontvangen, zei Greenpeace-woordvoerder Dan Hindsgaul.
Dinsdagavond bevond het drietal zich in de buurt van de basis en waren ze nog steeds niet ontdekt. Vier andere militanten, twee Denen, een Noor en een Brit hebben intussen dinsdagochtend een spandoek met "Stop Star Wars" ontrold op de top van de berg Dundas, die zichtbaar is vanuit Thule. Drie van hen werden door de politie kort aangehouden op de basis en ondervraagd. De vierde, Jacob Hartman, wist te ontkomen en met een rubberbootje het Greenpeace-moederschip te bereiken. Volgens Hartman is het de bedoeling het personeel van de basis ervan te overtuigen dat het rakettenschild zal leiden tot een nieuwe wapenwedloop.