Hoop op spoedig vredesakkoord in Macedonië

Print
De vredesbesprekingen in Macedonië lijken dinsdag tot akkoord te leiden. Slavische en Albanese Macedoniërs kwamen opnieuw bijeen in de zuidelijke stad Ohrid nadat de onderhandelingen maandag op niets waren uitgelopen. Zij spraken de hoop uit over een akkoord later op de dag, dat zal afhangen van een overeenkomst over ontwapening.
Indien er een akkoord komt, dan kan het vrijdag officieel in de hoofstad Skopje worden ondertekend. De besprekingen liepen eerder vast, toen Macedonische leiders met nieuwe eisen waren gekomen over de ontwapening van de etnisch Albanese rebellen. Die bleken daar weinig voor te voelen. Een hoge Macedonische vertegenwoordiger liet dinsdag weten dat zij echter blijven vasthouden aan die eis.
Naar verwachting zal de NAVO op de ontwapening toezien, maar het bondgenootschap heeft nog niet laten weten wanneer die precies kan beginnen. De Albanese strijders van het Nationale Bevrijdingsleger (UCK) lieten maandag weten wel bereid te zijn hun wapens onder toezicht van de NAVO neer te leggen. Maar ze benadrukten wel dat ze dat alleen doen als de regering de gemaakte overeenkomsten uitvoert en niet eerder.