Zimbabwe: 23 blanke boeren opgepakt

Print
Nabij het dorpje Chinhoyi in het noorden van Zimbabwe zijn 23 blanke boeren opgepakt. Dat gebeurde na gewelddadige confrontaties met mensen die hun land bezet houden. Negentien boeren werden maandag opgepakt, vier andere dinsdag.
De boeren worden beschuldigd vijf landbezetters te hebben aangevallen. Die kamperen op de landbouwgronden in het kader van het "versnelde" landbouwhervormingsprogramma van de Zimbabwaanse regering. Woensdag komen de boeren voor de rechter, zei politiewoordvoerder Wayne Bvudzijena.
Intussen raakte het overlijden bekend van de 76-jarige Ralph Fenwick Corbett. Corbett stierf maandagnacht in een ziekenhuis in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare waar hij op 4 augustus was opgenomen na aangevallen te zijn geworden door aanhangers van de regeringspartij van president Mugabe. Corbett werd op zijn boerderij nabij Kwekwe in het centrum van Zimbabwe vastgebonden en op het hoofd geslagen met een bijl. De blanke minderheid maakt in Zimbabwe 1 procent van de bevolking uit maar bezit 70 procent van de vruchtbare gronden. Sinds 18 maanden geleden zwarte landarbeiders de boerderijen van blanken begonnen te bezetten, werden zeven boeren gedood.