Unionisten tegen Brits-Iers vredesplan

Print
De protestantse Ulster Unionist Party (UUP) wijst het Brits-Ierse plan om het vredesproces in Noord-Ierland weer op de sporen te krijgen af. Dat maakte UUP-leider David Trimble dinsdag bekend. Een dag na het ontwapeningsvoorstel van het IRA lijken de vredesvooruitzichten opnieuw te verslechteren.
BR> Na gesprekken met vooraanstaande partijgenoten zei Trimble dat het Brits-Ierse voorstel voor de UUP niet volstond en dat het IRA daadwerkelijk moet beginnen met het inleveren van zijn wapens. "De Republikeinen hebben een stap gezet, maar dat volstaat vanzelfsprekend niet voor wat we nodig hebben: een effectief begin van ontwapening".
Sinn Feinn-voorzitter Gerry Adams reageerde geërgerd op de houding van Trimble. Volgens de leider van de politieke arm van het IRA weet Trimble het historische initiatief van het IRA "niet op zijn waarde te schatten". Sinn Fein-minister Martin Mc Guinness noemde het een "gigantische vergissing" het IRA-voorstel af te slaan. De Britse krant The Guardian meldde dinsdag dat het IRA bereid zou zijn binnen een maand te beginnen met ontwapening.
De huidige crisis ontstond toen Trimble op 1 juli ontslag nam als premier van Noord-Ierland omdat het IRA geen aanstalten maakte tot ontwapening. Wanneer Trimble zich voor zondag niet opnieuw kandidaat stelt is het onwaarschijnlijk dat de protestantse meerderheid in het regionale parlement een andere kandidatuur zal steunen. Daarmee ziet het ernaar uit dat de Britse regering zich ten laatste zondagavond genoodzaakt zal zien het Noord-Ierse zelfbestuur op te schorten en de provincie opnieuw direct vanuit Londen te besturen. Dat zou een zware klap beteken voor de Goede-Vrijdagakkoorden die de vrede tussen protestantse en katholieke Noord-Ieren leken te bezegelen.
Het IRA en Sinn Fein, die het regionale parlement van Noord-Ierland als een belangrijke verworvenheid zien op weg naar vereniging met de rest van Ierland, willen koste wat het kost verhinderen dat het parlement wordt ontbonden. De gematigd katholieke SDLP van John Hume aanvaardde het Brits-Ierse bemiddelingsvoorstel wel, met enig voorbehoud over de concrete vorm van het plan voor hervorming van de door protestanten gedomineerde Noord-Ierse politie. Trimble zei daarover "diep ontgoocheld" te zijn.