Vijf Albanese rebellen doodgeschoten in Skopje

Print
De Macedonische politie heeft dinsdagochtend bij een inval in het vlakbij Skopje gelegen Cair 5 etnisch-Albanese rebellen doodgeschoten. De agenten trokken een tip na over een illegale wapenopslagplaats toen ze onder vuur werden genomen.
Volgens minister van binnenlandse zaken Ljube Boskovski waren de rebellen van plan terroristische aanslagen te plegen in de hoofdstad. De agenten zouden geprobeerd hebben de opstandelingen te arresteren, maar ze grepen naar hun wapens toen ze werden geconfronteerd met "hevig, gewapend verzet". Een van de gedode Macedonische Albanezen is de rebellenleider die als Teli bekend staat.
De schietpartij komt een dag nadat het vredesoverleg in Macedonië opnieuw een tegenslag te verwerken kreeg. De vertegenwoordigers van de Slavische meerderheid kwamen maandag met de eis dat de etnisch-Albanese rebellen hun wapens inleveren nog voordat een vredesovereenkomst aan het parlement wordt voorgelegd. Daarmee kwam het akkoord dat daarvoor nog binnen handbereik leek, op losse schroeven te staan.
Dinsdag overlegden de partijen verder in het zuidelijke toeristenoord Ohrid. De onderhandelaar François Léotard, die namens de Europese Unie bij het overleg aanwezig is, toonde zich in een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek met de krant Le Monde pessimistisch over de kans op succes. Hij stelde dat alle ingrediënten voor een etnische burgeroorlog zoals die in Bosnië, Kroatië en Kosovo heeft gewoed ook in Macedonië te vinden zijn.