"Wel excuses maar geen smartengeld voor slavernij"

Print
De Verenigde Staten zijn bereid op de komende anti-racismetop van de Verenigde Naties vanaf 31 augustus in Zuid-Afrika spijt te betuigen over het slavernijverleden. Maar Washington wil wel geen schadevergoedingen betalen. Een aantal Afrikaanse leiders had daarop aangedrongen.
De VS willen voorkomen dat het aanbieden van excuses een aanknopingspunt biedt voor schadevergoedingsclaims. Het voorstel waarmee de Amerikaanse delegatie de onderhandelingen ingaat luidt als volgt: "we drukken hierbij ernstige spijt en diep berouw uit voor het verschrikkelijke lijden dat veroorzaakt is." Dat gaat minder ver dan het Afrikaanse voorstel. Daarin staat: "De Wereldconferentie tegen Racisme erkent dat slavernij, de slavenhandel, kolonialisme en apartheid misdaden tegen de menselijkheid zijn."
De Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken Nkosazana Dlamini-Zuma zei in Genève dat zowel de Afrikaanse delegatie als de Amerikaanse zullen moeten geven en nemen.
Ahmed ben Bella, een van leiders van de opstand die tot de onafhankelijkheid van Algerije heeft geleid, vindt dat het Westen als compensatie voor de slavernij de buitenlandse schuld van Afrikaanse landen moet kwijtschelden.