Overheid Charleroi boycot herdenking mijnramp

Print
De gemeentelijke overheid van Charleroi weigert de Italiaanse minister Mirko Tremaglia woensdag officieel te ontvangen op de plechtigheid ter herdenking van de mijnramp van de Bois du Cazier, waarbij in 1956 262 doden vielen. De minister, bevoegd voor de Italianen die in het buitenland leven, is lid van de extreem-rechtse Alleanza Nazionale.
Het schepencollege zal ook niet aanwezig zijn op de ceremonie die het consulaat van Italië in Charleroi voor de minister organiseert. De plaatselijke gastarbeidersverenigingen en andere politici (Socialistes européens en Démocrates de gauche italiens de la région du Centre) hebben hun steun betuigd aan de mandatarissen van Charleroi.
Het Brusselse Comitato per l'Ulivo heeft eveneens beslist de herdenkingsplechtigheid niet bij te wonen. "Onze landgenoten die in Marcinelle omgekomen zijn, moeten worden herdacht door zij die zich voor een rechtvaardig en solidair Europa inzetten en niet door diegenen die bijdragen tot het optrekken van nieuwe barrières, tot het zaaien van nieuwe verdeeldheid en tot andere armoede", aldus het comité.
De 75-jarige Mirko Tremaglia was op het einde van de oorlog één van de stichtende leden van de neofascistische MSI en stapte later hij over naar de "postfascistische" Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini.