Verkoop cholesterolmargarines fors gestegen

Print
De omzet van de cholesterolverlagende margarines in ons land ligt in 2001 tot 4 keer hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga bij de warenhuizen Colruyt en Delhaize en producent Unilever. De Riziv-cijfers geven aan dat ook het verbruik van statines, cholesterolverlagende geneesmiddelen, steeg met 26 procent.
"Het segment van de cholesterolverlagende smeermiddelen maakt nu zo'n 10 procent uit van de totale margarinemarkt in België", aldus Bernard Wouters van Unilever. "Dat is een verviervoudiging ten opzichte van vorig jaar in augustus. De trend is ook te zien in andere Europese landen."
De warenhuizen Colruyt en Delhaize spreken van "minstens een verdubbeling". "Alleen al de afgelopen 3 maanden hebben we 300.000 vlootjes cholesterolverlagende smeermiddelen verkocht", zo luidt het bij de verkoopsafdeling van Colruyt. "Vorig jaar bedroeg de omzet in dezelfde periode zowat de helft".
De uitgaven voor cholesterolverlagende geneesmiddelen van het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) steeg in 2000 met 26 procent ten opzichte van 1999 en maakte 8 procent uit van de totale uitgave van 2000 (5,4 miljard frank of 134 miljoen euro).