Alle GSM's voldoen aan Europese norm

Print
Alle GSM's op de Europese markt zijn veilig. Dat stelt de Europese commissie op basis van de beschikbare wetenschappelijke informatie. De commissie installeert momenteel een wettelijk maximum van drie gigahertz, maar alle gekende modellen doen minstens zo goed als de nieuwe norm.
Op wereldschaal houden een resem instellingen het zogenaamde stralingsgevaar van GSM-toestellen en -masten, antidiefstalsystemen en andere electronica in het oog. Een echt juridisch afdwingbare norm was er tot nog toe echter niet binnen de Europese Unie. Wel was er een aanbeveling van de ministers van telecommunicatie uit 1999. Die aanbeveling is reeds wereldwijd geldig en wordt nu een verplichting binnen de Unie. Lang zal de norm echter niet bestaan. Nog dit najaar zal de (technisch ingewikkelde) normering worden bijgesteld.
De Commissie is er intussen gerust in. Alle GSM's in Europa voldoen aan de norm. Gemiddeld ligt de straling zelfs 50 procent lager. De experten stellen dat de normering regelmatig getoetst wordt aan de laatste wetenschappelijke gegevens en dat er tot nu geen enkel gevaar blijkt. "En we verwachten hierin geen verandering", aldus de mededeling.