The Waterboys sluiten Dranouter stevig af

Print
Folkfestival Dranouter editie 2001 heeft zijn deuren dit jaar met stijl gesloten. The Waterboys stonden dan wel als voorlaatste op de affiche, Mike Scott en zijn muzikanten gaven de bezoekers wat ze zondag overdag hadden moeten missen: een lekker stevig concert met een bijzonder hoog meezinggehalte.
'The Whole of the Moon' is zowat het bekendste nummer van Mike Scott en zijn Waterboys. Scott blies zijn groep in 2000 nieuw leven in en vulde in november van dat jaar de AB met fans van toen. Nieuwe liefhebbers won hij zondag bij op de Dranouterweide, waar hij minstens even energiek als vroeger de tent op zijn kop zette. Het was weliswaar even wennen aan nieuwere nummers. Maar kleppers als 'Fisherman's Blues', 'Strange Boat', 'We Will Not Be Lovers' en zijn eigen 'Bring 'm All' in maakten dat allemaal goed. The Waterboys, met zowaar een girl aan de bas, kruidden de eerder rustige zondag.
Organisator Marnique Deswarte blikt tevreden terug op de vierdaagse folkhoogmis. "75.000 bezoekers, verspreid over vier dagen, daarmee evenaren we het record van 1999", klinkt het. "En dan misten we dit jaar een echt grote naam, iemand als Lou Reed vorig jaar." Volgens Deswarte bewijst het publiek daarmee dat het festival populair blijft, ook al wordt er meer in de breedte geprogrammeerd dan in de hoogte."
Veel meer bezoekers moeten er niet meer bijkomen, vindt Deswarte. "Vooral de zaterdag zit aan de top. Meer mensen brengen de gezelligheid in het gevaar." En ook het dorpje Dranouter, met ongeveer 700 inwoners, kan die extra druk niet aan. "Velen slaan hier al een week voor het festival hun tentje op. In het weekend tellen we hier 20.000 kampeerders. We ontvingen nog geen klachten van de bewoners, maar we mogen ook niet te veel van hen verwachten."