Weekendverslag

Print
Met de affiche van Neerpelt Open Air hoopte de organisatie een breder publiek naar de wei te lokken. Met bekende namen zoals Krezip, Guano Apes, The Sheila Divine en Mauro was dat op papier niet moeilijk. In voorverkoop werden vlot 2.500 tickets voor het rockfestival in het gothicfestival verkocht. De Limburgers van Zornik hadden de weinig benijdenswaardige eer om het festival te openen. Veel volk was er niet, maar degenen die zich toch de moeite troostten om de wekker te zetten, zagen een groep die bezig is aan een raketcarrière. De knappe singles 'Love Affair' en 'It's So Unreal' zijn daar niet vreemd aan. Maar plots singlesucces kan altijd verkeren. Vraag maar aan het Duitse Liquido. Met 'Narcotic' knalden ze door alle verkooprecords, maar daarna werd het stil. De weinig geïnspireerde set die ze op EuroRock brachten zal daar wel niet vreemd aan zijn. Tom Holkenburg van Junkie XL slaagde er dan wel in om onder de middagzon enkele honderden aan het dansen te krijgen. De set was overwoekerd met vette beats en alvast het eerste hoogtepuntje van de dag. Das Pop deed wat van hen verwacht werd. Tijdens de siësta wat radiohitjes spelen. 'The One' of 'The Love Program' bijvoorbeeld, allemaal heel onschuldig en ongevaarlijk. Een beetje zoals die hamster op zang, of was dat een vermoeide Bent Van Looy.
Onderbroekenhumor

Geef maar toe. Geen hond op de wei kende Emmi. U niet, wij ook niet. Wat we zagen was een slap afkooksel van Anouk. En u weet wat wij over dat Nederlandse goudmuiltje vinden. Echt pijnlijk werd het toen Emmi het geruis van de bladeren verkeerderlijk voor applaus interpreteerde. Van The Sheila Divine uit Boston kregen we fijngekartelde en verteerbare collegerock à la 'Automatic Buffalo'. Net als op Zwemdokrock vorig jaar stond er door een fikse regenbui weinig volk voor het podium. Maar het tij keerde en 'Like A Criminal' werd op gedragen aan Studio Brussel. Fijn zo. De zon kwam helemaal terug met de punkjukebox van Janez Detd. «Wij moeten hier de boel komen opvrolijken,» lieten ze weten. En zowaar. De traditionele onderbroekenhumor gemixt met de hits 'Beaver Fever', 'Rock On' en de A-Ha-cover 'Take On Me' toverde een glimlach op de gezichten van enkele gothicfans. Missie volbracht. Gitaarkind Mauro gaf een sterk concert met 'Mystery Girl' en een erg knap 'Let Me Know' als uitschieters. En nee, het was geen standbeeld dat stond te zingen, maar Mauro zelf. De tijd dat hij als een razende over het podium scheurde (demon in his ass?) is voorbij. Mauro opteert nu voor muzikale kwaliteit per vierkante meter. Een goede keuze.

Babysit

Over Cranes - zowat de Mazzy Star van de zwartjassen - kunnen we kort zijn. Het was lang geleden dat we nog iets van broer en zus Jim en Alison Shaw gehoord hadden. Maar als het vanaf nu altijd zo vals als op EuroRock hoeft het voor ons niet meer. Geef ons dan maar Krezip. U leest het goed. De Tilburgse groep heeft een sound die staat als een (tuin)huis en de nieuwe nummers hebben evenveel hitpotentie als 'All Unsaid' of 'I Would Stay'. Maar een nieuwe cd komt er tot dusver nog niet, liet zangeres Jacqueline weten. Qua programmatie een sterke zet van de organisatie overigens. Terwijl Krezip als babysit fungeerde voor de kids, konden de iets oudere fans naar de hardocre SM-show van Umbra Et Imago gluren. Dé publiekslieveling was Guano Apes. De Duitse groep heeft met hun potige, maar niet altijd even zuiver klinkende powerrock een hele fanbasis opgebouwd. En die was goed vertegenwoordigd op Neerpelt Open Air. Er werd gesnoept van megahits 'Open Your Eyes', 'No Speech' en 'Lords Of The Boards' als afsluitende bis. Tenminste als je de nummers herkende in de dikke geluidsbrij. Maar ja, ook een geluidstechnicus kan een pechdag hebben.
Het orgelpunt van de dag moest het concert van Lords Of Acid worden, de groep die zowel gothicfans als StuBru-luisteraars aanspreekt. Er stond een halve kathedraal op het podium, opblaaspoppen werden afgeranseld, strippers werden aan de haren gesleurd. SM met een vette knipoog dus en Deborah Ostrega als slavendrijfster. Leuk, maar wie eerder dit jaar in de AB was, kreeg dezelfde show te zien. De slotdag van EuroRock stond helemaal in het teken van heavy metal met Dimmu Borgir, Napalm Death en Therion als grote namen.