Vrijdagverslag

Print
EuroRock 2001. Het begint stilaan een traditie te worden: begin augustus scheurt in Neerpelt de ondergrond open en komen allerei creaturen die het daglicht schuwen zich - nu ja - uitleven tijdens het festival van de zwarte muziek. De doorsnee outfit voor de dames bestond uit gescheurde visnetkousen, zwarte stretchbroeken, een latex habijt en protserige baljurken. Idem voor de heren.
De vrijdag was voorbehouden voor de nostalgici. Wie in zijn jeugd met puntschoenen en in zwarte jassen rondliepen kwam speciaal voor Nina Hagen, Sigue Sigue Sputnik, Gary Numan en Fad Gadget. Grote verrassing was de set van Gary Numan die de synths inruilde voor een stevige rockgitaar. De man gaat met zijn tijd mee, zoveel is duidelijk. Sommige fans zagen de muzikale gedaanteverwisseling met lede ogen aan. Al konden ze hun hart wel nog ophalen aan klassiekers 'Cars' en 'Are Friends Electric?'.

Het was al een eeuwigheid geleden dat we nog iets van Frank Tovey gehoord hadden. De man achter Fad Gadget stond na 15 jaar vlijmscherp en bracht een erg sterke flashback naar begin jaren tachtig. Gehuld in een beenhouwersschort wandelde Tovey EuroRock tegemoet. Tijdens 'Ricky's Hand' ging hij met een boormachine dwars door zijn hand. Bleek dat een plastieken hand met namaakbloed te zijn. «I'm not going to bleed for you motherfuckers anymore,» klonk het. Zijn overdosis lef heeft blijkbaar plaats gemaakt voor gezond verstand. Alhoewel. Wanneer de man zichzelf weer onder de scheerschuim spuit, wordt het spreekwoord van de vos en zijn streken nog maar eens bevestigd. Undergroundhit 'Collapsing New People' klinkt na al die jaren nog even straf.