Gemaskerde man steekt Chiro-leider neer

Print
Een chirogroep uit Hoboken heeft het voorbije weekend de kampplaats in Gruitrode ingeruild voor het Kempense Ravels. Die verhuizing kwam er nadat een chiroleider in de nacht van vrijdag op zaterdag enkele messteken kreeg toegediend door een gemaskerde man die in waren Rambo-uitrusting het bos rond het kamp sloop. De dader is spoorloos, zijn motief onbekend.
De leiding van de Hobokense chiro streek zaterdag 26 juli als voorbereiding neer op de kampplaats in Meeuwen-Gruitrode. «We merkten in die eerste week dat er wat materieel was gestolen en een tent was doorzocht. We hoorden ook enkele nachten lawaai in het aanpalende bos», vertelt kampleider Jan Vanden Branden. De 70 kinderen kwamen afgelopen vrijdag in het kamp toe. «Die eerste nacht kregen we weer melding van lawaai. Het was 2.30u toen een patrouille het bos doorzocht. Plots dook voor een van de leiders een gecamoufleerde man met bivakmuts op. Er volgde een schermutseling. Daarbij trok de gemaskerde een dolk van zo'n vijftien centimeter en stak de leider enkele keren in de schouder.» De aanvaller wist te ontkomen. «De leider verloor erg veel bloed, maar hij hield zich sterk. In het ziekenhuis van Genk hebben dokters de wonden moeten hechten met 45 draadjes», vertelt Jan Vanden Branden. «Een hond van de federale politie heeft het bos doorzocht. Hij vond er nog een alarmpistool en sporen van een mountainbike.»
De leiding overlegde 's ochtends wat moest gebeuren. «We besloten de kinderen niet te verontrusten en hen niks te vertellen. Enkele mensen van de leiding wilden niet meer in Meeuwen-Gruitrode blijven. We hebben verschillende alternatieven overwogen, maar uiteindelijk besloten we het kamp voort te zetten, zij het op een andere locatie.» Het vergde heel wat organisatie om een nieuwe plaats te vinden en de tenten in in één dag tijd te verhuizen. «We hebben een brief aan de ouders opgesteld, waarin stond dat we ons niet veilig voelden. Drie leiders zijn dan persoonlijk alle ouders in Hoboken gaan bezoeken. De ouders reageerden allen positief dat we de zaken zo hebben aangepakt.» De kinderen kregen te horen dat ze een andere plek moesten opzoeken omdat een nakend onweer dreigde de tenten onder water te zetten. «De kleinste kinderen komen pas maandag toe. Ook hun ouders hebben we over het gebeuren ingelicht. De leider die gewond is geraakt, heeft zaterdag nog mee de brief opgesteld. Hij heeft zondag wel zijn klop gekregen en heeft de hele dag geslapen.»