Zaventem zesde luchthaven van Europa

Print
Het internationaal luchtverkeer groeit sneller in België dan in de hele Europese Unie. In 1999 tekende Zaventem een groei op van 8,2 procent, tegenover 7,5 procent voor alle EU-luchthavens samen. De statistische dienst Eurostat berekende dat Brussel de zesde Europese luchthaven is.
Eurostat deelt het internationale luchtverkeer in twee groepen in, enerzijds het intra-EU-verkeer, anderzijds het extra-EU-verkeer. In beide groepen is zowel het afgelopen jaar als het afgelopen decennium een sterke groei merkbaar. Samen maakt dit dat er in Europa in 1999 375 miljoen internationale passagiers waren, een stijging met 7,5 procent tegenover 1998. Sinds 1993 tekenen de Europese luchthavens een jaarlijks groei op van gemiddeld 8,3 procent.
Zaventem is de zesde belangrijkste internationale luchthaven van Europa, weliswaar op respectabele afstand van de vijf koplopers. De Londense luchthaven Heathrow is de grootste met 55 miljoen passagiers. Daarna volgen de drie luchthavens van Parijs (die samengeteld worden), Frankfurt, Schiphol, en Londen Gatwick. Londen is onmiskenbaar de luchthaven-hoofdstad van Europa. De Londense luchthavens zijn samen goed voor bijna 100 miljoen internationale passagiers. Ook al de belangrijkste lijnen vertrekken in Londen of komen er aan.