Onderzoek naar chaos Dance Valley

Print
Een onafhankelijk, extern onderzoek moet in Nederland duidelijk maken hoe de chaos na afloop van Dance Valley in de nacht van zaterdag op zondag heeft kunnen ontstaan. De gemeente Velsen, de hulpdiensten en de organisatie willen uit de conclusies lering trekken voor de toekomst. De uitkomst van het onderzoek zal de toekomst van het dansfestival bepalen.
De autoriteiten staan voor een raadsel over de oorzaak van de chaos na afloop van het dansfestijn in recreatiegebied Spaarnwoude. De 90.000 bezoekers wilden naar huis, maar er was nauwelijks vervoer beschikbaar. Het vooraf uitgedachte buscirculatiesysteem bleek in de praktijk niet te werken. Daardoor doolden duizenden festivalgangers, koud tot op het bot, rond het terrein.
Organisator D. Luts trok zondag al het boetekleed aan. Hij nam alle verantwoordelijkheid van het in honderd lopen van het vervoerssysteem op zich. Het weerhield de verschillende partijen er maandag niet van met modder te gaan gooien. Busvervoerder Keijman Reizen beschuldigde de taxichauffeurs van het blokkeren van de toevoerswegen. De taxibranche wees bij monde van secretaris H. van Schaik van KNV Taxi's de beschuldigende vinger richting de politie. Die zouden toen het busvervoer vastliep, om taxi's hebben gevraagd. De politie Kennemerland ontkende dit vervolgens en gaf vooral de bezoekers de schuld van het dichtslibben van de wegen. Ook loco-burgemeester G. Vosse van de gemeente Velsen meent dat de bezoekers zich niet aan de regels hebben gehouden.