IRA stelt nieuw ontwapeningsplan voor

Print
Het Iers Republikeins Leger (IRA) heeft een nieuw voorstel gedaan om zijn wapenarsenaal onschadelijk te maken. Op die manier kunnen de vredesgesprekken over Noord-Ierland uit het slop geraken. Dat heeft de internationale commissie voor de ontwapening van de strijdgroepen in het gebied maandag verklaard.
Een woordvoerder van het IRA heeft een plan voorgesteld waarbij de wapens "volledig en controleerbaar buiten gebruik" zouden worden gesteld. Generaal John de Chastelain, de Canadese voorzitter van de ontwapeningscommissie, is naar eigen zeggen overtuigd van de slaagkansen van het plan.
Er werden geen details over het plan vrijgegeven, maar het voorstel zal de druk op de protestantse Ulster Unionist Party wel verhogen. Zij hadden verklaard niet verder te willen praten zolang er geen begin van ontwapening was bij het IRA.
Het aanbod van het IRA komt er net voor het verstrijken van de deadline die de Britse en Ierse regeringen aan de strijdende partijen gegeven hadden. Uiterlijk om middernacht verwachten beide regeringen een antwoord op de voorstellen die het vredesproces moeten redden.