Palestijnen jagen op collaborateurs

Print
De Israelische liquidatiecampagne tegen Palestijnse leiders heeft in Palestina geleid tot een jacht op verraders. Tientallen Palestijnse verdachten zijn de afgelopen dagen opgepakt. Vier vermoedelijke collaborateurs zijn zonder vorm van proces vermoord. Vorige week werden op de Westelijke Jordaanoever vier 'vijanden van het volk' haastig ter dood veroordeeld om de volkswoede tot bedaren te brengen. Arafat liet zijn regering de Palestijnen oproepen het recht niet in eigen handen te nemen.
Bij de vorige intifada, de eerste Palestijnse opstand van 1987 tot 1992, werden ruim 700 collaborateurs op straat gelyncht of heimelijk vermoord door eigen mensen. Dat gebeurt nu nog zelden. Sinds de Palestijnen in 1993 een zeer beperkte mate van zelfbestuur kregen worden 'landverraders' gearresteerd en voor een rechtbank gedaagd. Volgens de Palestijnse minister van justitie Abu Medein zitten er zo'n 300 verdachten in de cel maar het aantal collaborateurs schat hij wel op dik 20.000.

De Israelische bezetting heeft de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever sinds 1967 niet alleen veel economische en menselijke ellende gebracht maar de Palestijnse maatschappij ook vergiftigd. Volgens mensenrechtenorganisaties worden niet zelden persoonlijke vetes uitgevochten onder het mom van een afrekening met collaborateurs.

De miserie in de Palestijnse gebieden leidt niet alleen tot zelfmoordaanslagen en het extremisme van Hamas en Islamitische Jihad; het is ook de ideale voedingsbodem voor samenwerking met de vijand. Vele honderdduizenden Palestijnen hebben onvoldoende te eten, ontberen iedere vorm van wooncomfort, hebben geen werk, geen toekomst, geen hoop... Voor de Israelische geheime diensten is het een koud kunstje 'informanten' te werven. Uiteraard wuift de Shin Bet, de Israëlische geheime dienst, met dollars maar ook werkvergunningen in Israël zijn zeer verlokkelijk. Uit bekentenissen van collaborateurs blijkt dat sommigen ook zwichten voor drugs én regelmatig bordeelbezoek... Ahmed Abu Issah, 50, werd vorige week in Nabloes ter dood veroordeeld omdat hij de Israeli's inlichtingen had verschaft waardoor een moordcommando onlangs de Hamasactivist Salah Darwaza in zijn auto kon opblazen. Voor iedere tip over Darwaza's reisroute kreeg Abu Issah 45 dollar (ruim 2000 Belgische frank), voor een werkloze vader van negen kinderen toch wel een pak geld. Vrijdag kreeg hij de doodstraf na een bijzonder summier proces en zonder bijstand van een advocaat.

Het was de eerste doodstraf voor een Palestijns hof sinds januari toen twee mannen kort na het vonnis terechtgesteld werden. Het internationaal protest tegen die executies heeft de Palestijnse Autoriteit, de regering van Arafat, doen afzien van verdere showprocessen. Maar de volkswoede is zo groot geworden dat mensenrechtenorganisaties vrezen voor een lange reeks executies. Vorige week donderdag bestormden enkele tientallen Fatah- en Hamas-militanten de gevangenis van Hebron om daar opgesloten collaborateurs in handen te krijgen. De 'al-Aksa-Brigade', de harde kern van Arafats eigen Fatah-militie, liet later in een mededeling weten: «Wij eisen van de Palestijnse Autoriteit dat ze de spionnen aanpakt en onderwerpt aan het oordeel van het volk.» Zo niet zal de brigade zelf optreden. «We beloven het volk dat we de spionnen een lesje in vaderlandsliefde zullen geven. Dood aan de collaborateurs.»