Ballonvaart Fossett verloopt voorspoedig

Print
De Amerikaan Steve Fossett, die zondag in Australië is opgestegen voor zijn vijfde poging om in zijn eentje in een luchtballon een rondje om de aarde te maken, maakt een voorspoedige vlucht. Dat heeft de vluchtleiding maandag meegedeeld.
Niet lang nadat hij in Northam het luchtruim had gekozen verloor Fossett het radio- en e-mailcontact met de vluchtleiding. De radiostilte duurde enkele uren, maar toen hij weer in staat was boodschappen door te sturen bleek Fossett het goed te maken. Hij zei dat hij buiten de capsule was gegaan die onder de ballon hangt om een kapotte antenne te repareren.
De schatrijke avonturier (57) hoopt de reis in 15 dagen te voltooien. Maandag denkt hij de Australische oostkust te passeren en met zijn ballon 'Solo Spirit ' te beginnen aan de oversteek van de Stille oceaan. Een woordvoerder van de vluchtleiding, die is gevestigd in de Washington University in St. Louis in de Amerikaanse staat Missouri, zei dat er goed weer in het vooruitzicht is. De ballon vliegt op de automatische piloot, wat Fossett maandag in staat stelde wat te slapen.
Fossett zag zijn vorige poging op 17 juni nog voor de start stranden, toen de heliumballon bij het vullen door een plotselinge windvlaag scheurde.