IMF klaar om Argentinië en Brazilië bij te springen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid de verstrekking van een eerder toegekend krediet van ongeveer 1,2 miljard dollar (55 miljard BF) aan het noodlijdende Argentinië te versnellen. Dat heeft directeur Horst Köhler vrijdag bekendgemaakt.

APNED

Het geld zal nog deze maand aan de regering in Buenos Aires worden overgemaakt, zodra een onderzoek van het fonds naar de uitvoering van een overeenkomst met het Latijns-Amerikaanse land is afgerond. Het krediet zou oorspronkelijk in september worden verstrekt. Met het bedrag van 1,2 miljard dollar komt volgens het IMF het totaal versneld aan Buenos Aires overgemaakte kredieten op 7,3 miljard dollar (321 miljard BF).

De economie van Argentinië kampt met een torenhoge schuld, die het land nauwelijks meer kan torsen. President Fernando de la Rua heeft een draconisch bezuinigingsbeleid afgekondigd dat ertoe moet leiden dat het begrotingstekort nog dit jaar is weggewerkt. Köhler prijst in zijn verklaring dit beleid.

Voor leningen aan Beazilië wordt een fonds van 15 miljard dollar gereserveerd. Het nieuwe fonds voor Brazilië, waarvan in september waarschijnlijk de eerste 4,6 miljoen zal worden overgemaakt, kwam als een verrassing. Koehler zei dat de Braziliaanse autoriteiten hun fiscale en monetaire beleid versterken en hun agenda voor structurele hervormingen uitvoeren onder moeilijke externe omstandigheden. De grote vrees is dat de problemen in Argentinië zullen overslaan naar Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen en een domino-effect teweegbrengen zoals dat in 1997-98 in Azië is gebeurd.

De aangekondigde maatregelen moeten nog door de 24 leden tellende uitvoerende raad van het IMF worden goedgekeurd, maar dat zal naar verwachting geen problemen opleveren.