WK Judo: Belgen op zoek naar eerste wereldtitel sinds 1993

MUNCHEN -

Elf Belgen gaan van donderdag tot zondag op de wereldkampioenschappen judo in Munchen trachten een Belgische traditie in ere te houden. België heeft er de jongste jaren immers een gewoonte van gemaakt veelvuldig eremetaal te verzamelen op de grote internationale judoafspraken. Het is wel al van 1993 geleden dat een landgenoot nog een wereldtitel kon veroveren.

BELGA

BR>

In 1993 maakte Gella Vandecaveye (-63 kg) een opmerkelijk debuut op het hoogste niveau door in het Canadese Hamilton het goud weg te kapen. Ook in Birmingham wordt er van de bronzen medaillewinnares op de Olympische Spelen in Sydney verwacht dat ze meestrijdt voor het podium. De teenblessure die ze opliep bij een dom ongeluk, ze liet een keukenmes op haar grote teen vallen, zou haar daarbij niet in de weg mogen staan. Tweede speerpunt van de Belgische delegatie is Ulla Werbrouck (-70 kg). Zowel Vandecaveye als Werbrouck willen een orgelpunt plaatsen aan een al indrukwekkend palmares. In mei behaalden ze in Parijs beiden een zevende Europese titel. Op de jongste wereldkampioenschappen, in 1999 in het Engelse Birmingham, werden ze beiden vice-kampioen. Vandecaveye werd al één maal wereldkampioen en was op de Olympische Spelen goed voor zilver (1996) en brons (2000). Werbrouck kon nog geen wereldtitel veroveren maar was in 1996 wel goed voor Olympisch goud.

Ook op de schouders van Ann Simons (-48 kg) ligt er veel druk, na de bronzen medailles in Sydney en Parijs. Ook Europees kampioene Inge Clement (-52kg) en vice-Europees kampioene Heidi Rakels (-78kg) dromen van het podium in München. De jonge Marie-Elisabeth Veys (+78kg) kan voor de verrassing zorgen. Op de Europese kampioenschappen behaalde ze brons. Bij de junioren is ze Europees kampioene en vice-wereldkampioene. Marie-Isabelle Lomba (-57kg) en Brigitte Olivier (open) lijken na hun mindere prestaties op de Europese kampioenschappen niet meteen tot de grootste kanshebbers te behoren.

Bij de mannen rust de hoop op een Belgische podiumplaats op de schouders van Cédric Taymans (-60kg), in 1997 was hij op de wereldkampioenschappen in Parijs al eens goed voor brons. Daan De Cooman (-90kg), Europees kampioen in 1997 in Oostende en in 1999 in Bratislava is bezig aan een terugkeer op het hoogste niveau en kwam pas bij de Belgische selectie na het forfait van Tom Pedus. Koen Sleeck (-73 kg) kampt voor de eerste maal op wereldniveau.

Belgische selectie: Vrouwen:

Ann Simons (-48 kg)

Inge Clement (-52 kg)

Marisabelle Lomba (-57 kg)

Gella Vandecaveye (-63 kg)

Ulla Werbrouck (-70 kg)

Heidi Rakels (-78 kg)

Sissi Veys (+78 kg)

Brigitte Olivier (Open)

Mannen:

Cédric Taymans (-60 kg)

Koen Sleeckx (-73 kg)

Daan De Cooman (-90 kg)

Programma Belgen

Donderdag 26 juli

Vrouwen: -78 kg. Heidi Rakels; +78 kg. Marie-Elisabeth Veys

Vrijdag 27 juli

Vrouwen: - 63 kg. Gella Vandecaveye; - 70 kg. Ulla Werbrouck

Mannen: -90 kg. Daan De Cooman

Zaterdag 28 juli

Vrouwen: -52 kg Inge Clement; -57 kg Marisabelle Lomba

Mannen: -73 kg. Koen Sleeckx

Zondag 29 juli

Vrouwen: -48 kg Ann Simons; open categorie Brigitte Olivier

Mannen: -60 kg Cédric Taymans