Herman van Veen in Carré

«Herman van Veen met volmaakte show,» schreef de Telegraaf. «Vijf sterren voor het grootste talent dat Nederland na de oorlog heeft voortgebracht,» jubelde het Algemeen Dagblad. Morgen zaterdag en volgende week zaterdag wordt 'Herman van Veen in Carré' uitgezonden door de KRO, integraal in twee delen: voor en na de pauze.

RAYMOND DE CONDE

BR>

In december waren al hoogtepunten te zien van deze show, die hij toen pas 32 keren had gespeeld in Carré voor in totaal 50.000 mensen. Tijdens die periode vierde hij zijn 366ste voorstelling in het inmiddels Koninklijk Theater. Dat wil zeggen dat hij er in zijn carrière alles samen een vol jaar had gestaan.

Met Carré sloot hij een fantastisch jaar af, althans professioneel. Vorig jaar verloor hij in het voorjaar wel zijn beide ouders. Eerst zijn moeder, twee maanden later zijn vader. Het was april. Vlak nadat zijn dochter Babette hem opa had gemaakt. Hij had met de videorecorder zijn eerste kleinzoon van alle kanten opgenomen en reed er 's avonds mee naar ziekenhuis Oudenrijn, naar zijn moeder. «Nog nooit iemand zo intens naar een video zien kijken. Daarna ging het snel en overleed ze. En in juni ging mijn vader.»

Hij verkeerde naar eigen zeggen vele maanden in shock, kon er niet over praten. Tot hij in Carré stond. «Ik had de hele afdeling van het ziekenhuis Oudenrijn uitgenodigd naar een van de voorstellingen in Carré te komen. Mijn moeder had daar een jaar gelegen en dan leer je al die mensen ongelooflijk goed kennen. Verpleegkundige X, of Q of S zijn belangrijke mensen geworden in ons leven. Na voorstelling hebben we nagepraat. Al die mensen hadden heel lieve verhalen over haar en dat was voor mij een geweldig cadeau.»