Wall Street sluit lager na banencijfers VS

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag na meevallende berichten over de werkloosheidscijfers in de VS lager. Beleggers vrezen hierdoor het einde van de agressieve rentepolitiek van de Amerikaanse centrale banken.

BELGA

De index sloot op 10.512,78 punten, dat is 0,36 procent lager dan het slot van donderdag. Ook de schermenbeurs Nasdq moest na drie dagen winst een verlies noteren, deze sloot op 2065,84 punten, een daling van 1,03 procent.

Ook verloren de beleggers op Wall Street de hoop dat het dit jaar nog goedkomt met de bedrijfsresultaten. Zo kon de Nasdaq over meer dan een week gezien zes uit de zeven dagen winst noteren, maar hebben beleggers er duidelijk geen vertrouwen in dat de winst doorzet. De aandeelhouders verzilverden hun winst vrijdag. "De handelaren willen zich dit weekeinde geen zorgen maken. Als ze winstjes hebben behaald, hebben ze die nu snel binnengehaald", aldus een analist.

De algemene verwachting op de Amerikaanse beursvloer is dat de bedrijven nauwelijks winst behalen in het vierde kwartaal. Dat is een groot verschil met de verwachtingen een paar maanden geleden. Toen was het algemene gevoelen dat de winsten tot boven de 10 procent zouden stijgen.

Het zou nu voor het eerst sinds de recessie van 1991 zijn dat bedrijven gelijke of lagere winsten behalen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Sommige analisten gaan nu zelfs al uit van lagere winstcijfers over het hele jaar. "De verwachting is dat het derde kwartaal niet beter zal zijn dan het eerste en het tweede kwartaal. Dit betekent sterke dubbelcijferige dalingen", aldus een analist. "Je zou in het vierde kwartaal heel veel winst moeten behalen om het resultaat van vorig jaar te kunnen evenaren."