Amerikaanse werkloosheidscijfers vallen mee

De jongste gegevens over de Amerikaanse werkloosheid zijn vrijdag meegevallen. Het werkloosheidscijfer in juli bleef staan op 4,5 procent van de totale beroepsbevolking, terwijl gerekend was op een lichte stijging naar 4,6 of 4,7 procent.

BELGA

BR>

Het totaal aantal beschikbare banen zakte de afgelopen maand met 42.000, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Daar hadden analisten een daling van 60.000 arbeidsplaatsen verwacht.

Ook de herziene cijfers over de afgelopen maanden waren een lichte verrassing. In juni bleek het aantal banen slechts met 93.000 te zijn afgenomen in plaats van 114.000 zoals het departement eerder had gemeld. In mei was de arbeidsmarkt sterker aangetrokken dan eerst was berekend. De groei kwam uit op 41.000 in plaats van 8000.

Ondanks de meevallende cijfers toonden analisten zich toch enigszins somber over de verdere ontwikkeling van de werkloosheid. De economie draait op het traagste tempo in de afgelopen acht jaar. In het tweede kwartaal expandeerde de economie op jaarbasis met amper 0,7 procent. Het aantal banen is in drie van de afgelopen vier maanden afgenomen.

De werkloosheid ligt nu duidelijk boven het dieptepunt in de laatste dertig jaar van 3,9 procent in oktober. Analisten voorzien een werkloosheid van 5 procent eind dit jaar. Gevreesd wordt dat consumenten door de moeizaam draaiende Amerikaanse economie en de recente massa-ontslagen in het bedrijfsleven, nog minder gaan besteden, wat de toch al magere bedrijvigheid in de VS nog verder vertraagt.