Beurssentiment lijkt te verbeteren

De beurzen hebben deze week eindelijk nog eens een hartverwarmende prestatie geleverd. Fortis stelt vast dat waar de Nasdaq de weken voordien zich met de grootste moeite boven het belangrijkste steunniveau van 1.960 punten kon handhaven, de index afgelopen gezwind hoger ging.

GUIDO CLOOSTERMANS

BR>

Daarbij was een glansrol weggelegd voor de fel gehavende sector van de halfgeleiders. De promotor van het goede nieuws was analist John Joseph van de Amerikaanse zakenbank Salomon Smith Barney. Deze analist voorspelde met succes de top in de vorige cyclus bij de halfgeleiders en gaf aan dat nu de bodem in de sector is bereikt.

Een aantal andere banken, zoals Merrill Lynch, sprongen meteen op de kar. De grootste Amerikaanse broker verhoogde het advies voor een dozijn aandelen uit de chipsector. Daarbovenop kwam nog eens de verklaring van Craig Barrett, de voorzitter van Intel. Die gaf aan dat de vooruitzichten voor de computerverkopen weer iets beter zijn.

Toch is niet iedereen even enthousiast. Volgens de analisten van Deutsche Bank biedt de koersstijging van de afgelopen dagen de kans om te verkopen, eerder dan om te kopen. Het optimisme van Barrett moet trouwens gerelativeerd worden, want de Intel-topman sprak van een seizoensgebonden opleving in de PC-sector. Traditioneel worden er in de tweede helft van het jaar meer computers verkocht dan in de eerste zes maanden.

De analisten van Fortis kijkt met meer dan gewone aandacht naar de evolutie op de markt van halfgeleiders. Enkele belangrijke barometers, zoals de benutting van de capaciteit in de sector, staan nog altijd op slecht nieuws. De vraag luidt daarom of het dieptepunt inderdaad is bereikt, dan wel of het opnieuw om vals alarm gaat.

Het antwoord op die vraag kan belangrijk zijn voor de hele Nasdaq en ook voor de andere beurzen. Een herstel van de halfgeleiders kan de katalysator voor een algemeen herstel op de Nasdaq. Het is volgens Fortis nog te vroeg om agressief halfgeleidersaandelen te kopen, maar anderzijds kunnen de analisten van de bank er niet omheen dat de sector er technisch een stuk beter begint bij te liggen. Bevestiging van die verbetering moet echter nog komen.

De doorbraak voor de Nasdaq komt er naar de mening van Fortis wanneer de index boven 2.400 punten uitbreekt. Daar zijn we voorlopig nog niet aan toe, zodat voorzichtigheid geboden blijft.