Noord Korea test geen lange-afstandsraketten voor 2003

Print
PUTIN
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft zaterdag in Moskou verklaard dat het raketprogramma van zijn land geen bedreiging vormt voor de wereldvrede. Noord-Korea blijft tot 2003 vasthouden aan haar moratorium op testen van lange afstandsraketten, zo herhaalde Kim Jong Il. De leider van het laatste stalinistische bolwerk is op staatsbezoek in Moskou.

In een gezamelijke verklaring met de Russische president Vladimir Putin zei de Noord-Koreaanse leider dat "Noord-Korea het raketprogramma enkel voor de vreedzame studie van de ruimte aanwendt en dat het geen bedreiging vormt voor elk land dat de Noord-Koreaanse soevereiniteit respecteert".

Washington noemt het Noord-Koreaanse raketprogramma als een van de redenen om haar anti-rakettenschild te ontwikkelen. De Verenigde Staten wil zich zo beschermen tegen mogelijke aanvallen van zogenaamde schurkenstaten als Noord-Korea of Irak. Rusland maar ook Europese landen verzetten zich tegen de bouw van een dergelijk systeem. Rusland beroept zich op het ABM-verdrag uit 1972 dat dergelijke systemen verbiedt.

Rusland en Noord-Korea riepen op om samen te werken "om een nieuwe en rechtvaardige wereldorde te creëren om de stabiliteit in de wereld te bewaren en de veiligheid van alle landen te verzekeren." Het gezamelijke document benadrukt het belang van het ABM-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten uit 1972, als "hoeksteen voor de strategische stabiliteit en een basis voor verdere ontwapening". Putin en Kim bekritiseerden de Amerikaanse plannen voor het defensieschild. Ze vinden dat de militaire balans daarmee in het voordeel van Washington overhelt.

Moskou zei ook begrip te hebben voor de Noord-Koreaanse vraag dat de Amerikaanse troepen zich uit Zuid-Korea zouden terugtrekken en drukte de steun uit voor de dialoog tussen Pyongyang en Zuid-Koreaanse leiders in Seoul "zonder buitenlandse inmenging".

Kim Jong Il kwam vrijdagavond per trein vanuit Noord-Korea aan in Moskou. Hij had een negendaagse reis van meer dan 9.000 kilometer doorheen Siberie opzitten. Kim bracht eerst een bezoek aan het Lenin-mausoleum op het Rode Plein. Hij is de eerste buitenlandse leider die dat deed sinds het ineenstorten van de Sovjetunie in 1991.