Canadees dorp geëvacueerd wegens schimmel

Alle inwoners van het dorp Long Lake in het noordwesten van de Canadese provincie Ontario zijn geëvacueerd omdat hun huizen vol zitten met giftige schimmels. Volgens de Canadese omroep CBC veroorzaken die onder meer chronische neusbloedingen, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. De mensen zijn voorlopig ondergebracht in tenten en hotelkamers.

BELGA

Long Lake is een dorp van vierhonderd inheemse Ojibway-mensen op het reservaat van de Long Lake 58 First Nation. In de huizen zijn muren volledig zwart door de schimmelgroei. Ook na een grondige schoonmaak komt die weer terug.

De autoriteiten hebben een onderzoek op gang gebracht naar de soort schimmel en de gezondheidsrisico's. Volgens een bouwkundige zijn de huizen slecht gebouwd en staan ze op een verkeerde plaats met een te natte ondergrond.

Opperhoofd Veronica Waboose en haar stamraad van de Ojibways hebben overheidssteun gevraagd om stacaravans neer te kunnen zetten. De autoriteiten hebben de stamleden huisvesting aangeboden in appartementen in Thunder Bay, een stad drie uur van hun woongebied vandaan. Daar willen de Ojibways niet op ingaan. Ze zijn nu tenten aan het neerzetten aan de oever van een meer vlakbij hun verlaten dorp.