15 ivoorsmokkelaars op Zaventem opgepakt

Toen 15 Chinese artsen na een twee jaar durende zending in Mali zaterdagochtend een tussenlanding maakten op Zaventem, werden zij bij het verlaten van het vliegtuig omstreeks 05.30 uur opgepakt voor ondervraging. De artsen worden op dit ogenblik nog steeds ondervraagd door een onderzoeksrechter in het kader van een onderzoek naar een omvangrijke ivoorsmokkel bestemd voor de Chinese markt. Die lading werd op 30 juni 2001 door de douanediensten ontdekt.

BELGA

Op zaterdag 30 juni 2001 had de opsporingsdienst van de douane 150 kg ivoor onderschept op de terminal van Brucargo in Zaventem. De vangst was omvangrijk: 44 onbewerkte slagtanden, 29 bewerkte slagtanden, maar ook eetstokjes, ringen, halsbanden, deurklinken en beeldjes. Naast het ivoor vond de douane ook twee huiden van de beschermde wilde boskat (felis serval), 86 riemen, brieventassen of handtassen van krokodillenleder, 7 riemen, brieventassen of handtassen van varanenleder en 5 schilden van schildpadden.

De douane kwam de zending op het spoor na een onderzoek van een goederenzending met een gewicht van 1.050 kg. De 33 kartons waren aangegeven met de omschrijving 'persoonlijke goederen'.