Interelectra krijgt honderden meldingen over pannes

"We hebben best wel een hele hoop telefoons over stroompannes binnengekregen», vertelt Bart Wouters van Interelectra. «Maar meestal betrof het dan pannes die zich binnenshuis voordeden en daar kunnen wij niet in tussenbeide komen. Daarnaast kregen we toch nog tussen de 250 en 300 meldingen binnen over storingen die werkelijk met het net te maken hadden. Toch wel een groot aantal, vinden wij. Die onderbrekingen werden meestal veroorzaakt door inslagen op leidingen en door bomen of takken die afgewaaid waren.» De grootste problemen deden zich voor in Brustem en in bepaalde delen van Sint-Truiden. «Daar is vannacht een half uurtje de stroom uitgevallen door een inslag op een onderstation. Die panne konden we echter al snel herstellen.»

JAN-ROEL DRIESSEN

BR>

Daarnaast deden zich ook problemen voor met de kabeltelevisie. «Daar waren er een paar honderd individuele problemen. Het grootste knelpunt was Kortessem waar een optisch knooppunt uitviel. Tot vrijdagnamiddag hebben de mensen er geen gebruik kunnen maken van kabeltelevisie en -radio. Ook mensen die via Telenet internetten, konden niet surfen. In Beringen heeft zich een soortgelijk probleem voorgedaan maar dat hebben we snel kunnen herstellen. We hebben dan ook alle beschikbare mensen ingezet, samen met een aantal onderaannemers.»

Over de kostprijs van de schade heeft men bij Interelectra voorlopig nog geen zicht. «Maar het zal ongetwijfeld een zware kost zijn. Toch kan je zoiets moeilijk incalculeren. Het weer kan je immers niet voorspellen.»