Onweer bezorgt Limburg wateroverlast

Donderdagavond trok een zwaar onweer over Limburg en het noorden van Brabant. Enorme wateroverlast was het gevolg.

BELGA

BR> Bij de brandweer van Sint-Truiden liepen meer dan honderd oproepen binnen voor wateroverlast en omgewaaide bomen. Het volledige grondgebied van Sint-Truiden, waaronder Gelinden-Dorp, Halmaal-Dorp, Zepperen, Jeuk, Gingelom en het stadscentrum, kampte met wateroverlast.

In Gingelom liepen de spaarbekkens vol en veroorzaakte wateroverlast schade aan in totaal zeventig woningen. In de meeste huizen stond het waterpeil op kniehoogte.

De brandweer van Hasselt rukte uit voor een woningbrand na een blikseminslag op de Donkeindeweg in Zonhoven. De bliksem sloeg een gat in het dak. De woning liep aanzienlijke schade op. Op verschillende straten, waaronder enkele in de buurt van de Tuikabelbrug, stond het waterpeil 40 centimeter hoog.

Bij de brandweer van Genk liep een tiental oproepen binnen wegens wateroverlast en omgewaaide bomen. Op de Nachtegalenstraat in Houthalen sloeg de bliksem in op de elektrische buitenleidingen van een woning. Onder het dak begon het te branden, maar de schade bleef beperkt. De brandweer van Maasmechelen moest een boom, die op een auto gewaaid was, weghalen.

Ook in de rand van Luik heeft het onweer (beperkte) schade ingericht. De brandweer heeft vooral voor omgewaaide bomen in de Geervallei, de streek van Hannut, Awans, Crisnée en Neupré moeten optreden. Maar van wateroverlasten was er geen sprake. Er zijn geen slachtoffers te betreuren. Het centrum van Luik bleef van schade bespaard.

Ondertussen is het water in onder meer Gingelom en Gelinden-dorp langzaam weggetrokken. Op de straten blijft een dikke modderlaag achter. De inwoners van Bevingen zijn verwittigd dat ze hun goederen in veiligheid moeten brengen, omdat het water via Borlo op weg is naar Bevingen.