Verkoop Iers belang meevaller voor KPN

In de zoektocht naar aflossing van zijn miljardenschuld heeft het Nederlandse telecomconcern KPN in Ierland een meevaller geïncasseerd. Voor een belang van 21 procent in de Ierse telecomonderneming Eircom ontvangt KPN 42 miljoen euro (1,69 miljard frank) meer dan in juni werd gedacht. Dit is een gevolg van de biedingsstrijd om Eircom tussen twee Ierse zakenmannen. KPN maakte vrijdag bekend dat het een bod van het consortium Valentia accepteert. In totaal ontvangt het telecomconcern 632 miljoen euro (25,5 miljard frank).

BELGA

KPN heeft na de Ierse verkoop nog steeds een schuld van meer dan 22 miljard euro (890 miljard frank). Het telecomconcern streefde in eerste instantie om dit jaar 5 miljard euro (201 miljard frank) binnen te halen door niet-kernactiviteiten af te stoten. Dat wordt vrijwel zeker niet gehaald.

De schuldaflossing is een belangrijk onderwerp van gesprek in de onderhandeligen met het Belgische Belgacom. Die laatste onderhandelt met KPN en met andere telecombedrijven over een eventuele fusie.

Valentia, geleid door miljardair en mediamagnaat Tony O'Reilly, wordt voor iets meer dan 3 miljard euro eigenaar van Eircom. O'Reilly voerde de afgelopen maanden een gevecht met de eveneens zeer rijke Denis O'Brien, die het consortium EIsland aanvoerde. Valentia leek echter steeds de voorkeur te hebben van de directie van Eircom. Het bod van Valentia heeft de steun van superbelegger George Soros, zakenbank Goldman Sachs en de investeringsfilialen Provident Equity Partners en Warburg Pincus.

De Eircom-directie adviseerde vrijdag opnieuw haar aandeelhouders het bod van Valentia aan te nemen. Het Zweedse telecomconcern Telia draagt zijn belang van 14 procent ook over aan het consortium. KPN verwacht dat het bod in het vierde kwartaal onvoorwaardelijk zal worden.