Oegandese verdachte van moord op toeristen opgepakt

De Oegandese politie heeft een man aangehouden die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de moordpartij op acht westerse toeristen en een Oegandese gids in het nationale park van Bwindi, in het zuidwesten van Oeganda, in maart 1999. De arrestatie is de eerste sinds het bloedbad, waarvoor extremistische Rwandese Huturebellen uit de naburige Democratische Republiek Congo (DRC) verantwoordelijk worden geacht.

BELGA

De verdachte is de Oegandees Akim Byorugaba, zo meldde de directrice van het Oegandese departement criminologie, Elizabeth Kuteesa. "Buyorugaba was lid van de groep die de aanval in het park uitvoerde. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de andere verdachten", zei ze. Byorugaba zou al een tijd op de vlucht zijn geweest. Over het aandeel van de verdachte en de klacht die tegen hem zal worden ingediend, wou Kuteesa geen details kwijt Een honderdtal gewapende Huturebellen viel op 1 maart 1999 het hoofdkwartier van het Bwindipark aan. Veertien toeristen werden ontvoerd en meegeloodst door de Oegandese bergen. De extremistische bende vermoordde vier Britten, twee Amerikanen, twee Nieuw-Zeelanders en een Oegandese gids.

De Amerikaanse regering bood vorig jaar een beloning van 5 miljoen dollar (218,5 miljoen Belgische frank, 5,42 miljoen euro) aan in ruil voor informatie die tot de arrestatie van de verantwoordelijken van het bloedbad kon leiden.