Senaat VS akkoord met stopzetten opkoopregeling vuurwapens

De Amerikaanse Senaat steunt het voornemen van president George Bush om de opkoopregeling voor vuurwapens stop te zetten.

APNED

Met 65 stemmen tegen 33 verwierp de Senaat donderdag een voorstel van de Democraat Charles Schumer om 15 miljoen dollar uit te trekken voor het programma, dat nog geen twee jaar geleden door president Bill Clinton werd ingevoerd.

De regering-Bush kondigde vorige maand aan met de opkoopregeling te willen stoppen. Volgens de regeling konden vuurwapens tegen een vergoeding van 50 dollar bij de politie worden ingeleverd.

Schumer voerde aan dat door de opkoopregeling levens zijn gered. Tegenstanders betoogden echter dat er geen bewijs was dat criminelen wapens inleverden. Het geld voor de regeling kwam bovendien uit de begroting voor volkshuisvesting en volgens de tegenstanders kan het geld beter worden gebruikt om huizen op te knappen of daklozen op te vangen.

De stemming was niet helemaal een graadmeter voor hoe in de Senaat over vuurwapens wordt gedacht. Schumer wilde geld voor de opkoopregeling weghalen bij projecten om het gebruik van drugs tegen te gaan, projecten waar sommige senatoren niet op wensten te beknibbelen.