Opnieuw ontvoeringen en onthoofdingen op Filipijnen

De Filipijnse moslimrebellengroepering Abu Sayyaf heeft in een dorp in het zuiden van de Filipijnen zestien mensen ontvoerd en vijf van hen onthoofd.

APNED

Rebellen van Abu Sayyaf vielen donderdagavond het dorp bij de stad Lamitan op het eiland Basilan binnen en namen zestien dorpelingen met zich mee. Later werden vijf van de ontvoerden onthoofd teruggevonden, aldus de politiechef van Basilan, Akmadul Pangambayan. Abu Sayyaf houdt sinds mei al ongeveer twintig gijzelaars vast, onder wie zeker twee Amerikanen. De rebellen beweren een derde Amerikaanse gijzelaar te hebben onthoofd. Zijn lijk is echter nooit gevonden.

Er zijn berichten dat de rebellen in het dorp een schoolgebouw en verscheidene huizen in brand hebben gestoken en dat zich onder hun nieuwe gijzelaars een familielid van de burgemeester van Lamitan bevindt. Burgemeester Inocente Ramos is een uitgesproken tegenstander van de extremistische moslimgroepering.

Abu Sayyaf ontvoert vaker mensen. Vooral buitenlanders zijn in trek bij de rebellen, omdat ze in het verleden voor hun vrijlating enorme sommen losgeld hebben weten op te strijken. De groep zegt te strijden voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse regering heeft zich bereid verklaard over een vorm van autonomie te onderhandelen met een andere, veel grotere moslimbeweging, het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront, maar doet Abu Sayyaf af als een stelletje boeven die hard dienen te worden aangepakt.