Sabena-toestel maakt dringende tussenstop in Sofia

Een Sabena-toestel heeft vrijdagochtend een dringende tussenlanding in de Bulgaarse hoofdstad Sofia gemaakt. Het ging om een Sabena-toestel op de lijn Beiroet-Brussel-Kopenhagen. Normaal moest het vliegtuig donderdagochtend om 07.50 uur in Zaventem landen. Tijdens de vlucht werd een passagier, een elf-jarig meisje van Deense nationaliteit, onwel. Ze was vergezeld van haar ouders. Twee Amerikaanse artsen, die toevallig op de vlucht aanwezig waren, raadden aan om zo snel mogelijk te landen. Het was uiteindelijk de boordcommandant die besliste om een onverwachte tussenlanding in Sofia te maken. Het kind werd bij de landing onmiddellijk ovegebracht naar een ziekenhuis, waar ze even later overleed. Het Sabena-toestel zette zijn reis verder.

BELGA

BR>

Het is voorlopig niet duidelijk wat de doodsoorzaak van het kind is. Volgens het Duitse persagentschap DPA was het meisje hartpatiënt en vloog ze naar Brussel om een speciale behandeling. De woordvoerder van Sabena kon dit niet bevestigen. Blijkbaar had het meisje wel suikerziekte. "Bij het instappen was alles in orde. Er was ook niets vermeld bij de reservatie over mogelijke voorzorgen", aldus een Sabena-woordvoerder.

Sabena zorgt, op aanvraag, voor speciale maaltijden voor diabetici. Mensen met suikerziekte hoeven evenwel niet te vermelden dat ze diabeticus-patiënt zijn. Het Sabena-personeel aan boord heeft een EHBO-cursus gevolgd. Voor hartpatiënten is er bovendien een speciaal monitoring-toestel aan boord om hun toestand op te volgen. Er is ook een speciale kit met medicijnen aan boord, die evenwel enkel kan geopend en gebruikt worden door artsen.

"Het gebeurt heel, heel zelden dat we een tussenstop uit medische noodzaak moeten maken. Als dit het geval is, gebeurt dit vaak boven Europa, omdat daar de meeste uitwijkmogelijkheden zijn", aldus de woordvoerder. Wie de rekening van zo'n tussenstop betaalt, wist de woordvoerder niet. "Dat wordt later geregeld. Op zo'n moment is dat niet van belang", aldus de zegsman.