Vijftig cannabisplanten tieren welig op Koekelbergs terras

De federale politie van politiezone Brussel-West waakt nog tot vrijdagmiddag over vijftig cannabisplanten die ze woensdag in Koekelberg in beslag namen. Vrijdagnamiddag worden de planten verbrand in de verbrandingsoven in Neder-over-Heembeek.

BELGA

Op basis van een anonieme tip kon de federale politie woensdag op het terras van een sociaal appartement aan de Noville-square in Koekelberg de planten in beslag nemen. Sommigen waren al 1,50 meter hoog. De kweker ervan, een 29-jarige man van Eritrese afkomst, zegde enkel in zijn cannabisverbruik te voorzien. De planten zouden immers enkel in de zomer te kweken zijn en het teveel aan zomeroogst zou hij drogen en opslaan voor de cannabisarme winter. De agenten hechtten echter niet veel geloof aan zijn verhaal vermits ze ook twee precisieweegschalen aantroffen en zo'n 10.000 frank in Nederlandse gulden (248 euro).

De cannabisteler werd woensdag ter beschikking gesteld van het parket van Brussel en donderdag vrijgelaten. Zijn oogst en de weegschalen werden in beslag genomen.

Volgens Fierens is zo'n vondst in het Brusselse uitzonderlijk. "Drugsbezit is in België verboden, ook al bestaat er nog geen KB daaromtrent. Wel tolereert het parket het bezit van een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik door volwassenen. Dat het in dit geval om eigen gebruik ging, lijkt ons alvast zeer twijfelachtig", aldus de woordvoerder.

De politie van Elsene ontdekte dinsdag in een tuin aan de Jean Van Volsemstraat in Elsene 29 cannabisplanten. Sommige van die planten waren bijna twee meter hoog. De huurders van de woning bleken met vakantie te zijn.