Dak van grootwarenhuis in Geldenaken ingestort

Door stortregen is donderdagnacht honderd vierkante meter van het platte dak van de GB-Partner in Geldenaken (Waals-Brabant) ingestort. "Als dit overdag gebeurd was, waren er doden gevallen", zei brandweercommandant André Etienne. Het warenhuis bleef vrijdag dicht. De schade wordt op verscheidene miljoenen franken geschat.

BELGA

De streek tussen Perwez en Geldenaken kreeg donderdagnacht met een ware mini-tornado af te rekenen. In minder dan een half uur sloegen wind, hagel en regen zo hard toe dat de brandweer een 70-tal noodoproepen kreeg voor ondergelopen kelders, overstroomde of onder modder bedolven straten en takken of bomen die op de weg waren beland.

Ook in de provincie Luik overstroomden kelders, liep de modder in de huizen en traden beekjes buiten hun oevers. De hulpdiensten van Dinant kregen een honderdtal oproepen in verband met het onweer. De brandweer moest vooral omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen opruimen. In Ciney moest de brandweer een 40-tal keer uitrukken, vooral voor omgewaaide bomen en palen en afgewaaide takken. Electrabel was de hele nacht in de weer omdat er elektrische palen en leidingen op de weg gevallen waren, met stroomonderbrekingen als gevolg.