Omgerukt verkeersbord veroorzaakt urenlange file

Een omgerukt verkeersbord heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ernstige verkeershinder veroorzaakt op de E19 in Mechelen. Om de brokken te kunnen ruimen, werd het verkeer urenlang over één rijstrook geleid.

FONS JACOBS

Donderdagavond reed een vrachtwagen met kraan ter hoogte van Mechelen-Zuid over de E19 in de richting van Brussel om er balen stro op te laden die op de middenberm van de E19 lagen. De kraan belandde tegen een verkeersbord dat over de snelweg hangt. Op dat ogenblik woedde er boven het Mechelse een onweer. Door de klap van de kraan tegen het bord, brak een gedeelte van de constructie af en kwam op de laadbak van de vrachtwagen terecht. Als bij wonder belandde het gevaarte niet op de rijbaan.

Volgens de arbeiders was het ogenblik van het ongeval hard aan het regenen. Daardoor heeft de chauffeur het grote verkeersbord niet zien hangen. Het bord was ook niet verlicht. In normale omstandigheden wordt de kraan in de buurt van bruggen en andere constructies in een speciale positie gezet om aanrijdingen te voorkomen.

Bij het ongeval werd er niemand gewond maar de ravage was groot. Er kwamen speciale hijstoestellen aan te pas om de metalen constructie en de verkeersborden omhoog te tillen. Pas toen dat werk geklaard was, kon de vrachtwagen wegrijden. Eén van de steunpalen van het bord was geknakt. Daarom moest heel de constructie met snijbranders verwijderd worden. Die klus nam enkele uren in beslag. Gans de tijd moest het verkeer over één rijstrook rijden. Om de boel op te ruimen moest de E19 zelfs een tijd helemaal gesloten worden. Dat veroorzaakte een file die omstreeks vier uur vrijdagochtend opgelost was.