11 medailles voor België op EYOD in Murcia

Print
MURCIA - Het Belgische team keerde vrijdag met een zak vol eremetaal terug van de zesde editie van de Europese Jeugd Olympische Dagen (EYOD) in het Spaanse Murcia. Met elf medailles, vijf zilveren en zes bronzen, evenaarden onze jonge atleten het recordaantal van Lissabon '97.
BR>
Qua aantal was België het zesde land op 46 op deze tweejaarlijkse 'mini-olympiade'. In 1999 in Esbjerg werd het kleinste aantal medailles ooit veroverd: vier. Ze vielen toen allemaal in de atletiek: 1 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen.

De speciaal voor deze EYOD klaargestoomde atleten voerden ook nu de boventoon met 4 zilveren en 3 bronzen plakken en voorts nog vijf finaleplaatsen.

Joris De Vulder en Leen Vandeweege liepen naar zilver op de 1500 meter. Anne Leroy verbeterde met de polsstok haar beste prestatie met 17 cm tot 3m70, meteen goed voor een nieuw Belgisch record bij de -17-jarigen en zilver. Speerwerpster Sofie Schoenmaekers deed haar dit na met een worp van 45m89. Stijn Stroobants sprong met 2m09 naar brons in het hoogspringen, Inge Vangeel gooide de discus 44m56 voor een derde plaats en Kirsten Hendriks liep in een nieuwe persoonlijke besttijd op de 400 m horden (1'00"54) naar brons.

De meest tot de verbeelding sprekende medaille was voor velen evenwel het zilver van gymnaste Aagje Vanwalleghem in de toestelfinale op de brug. Met 8.937 eindigde ze gelijk met de Russische Goulnara Ziganchina, die echter na een hertelling door de jury het goud toegewezen kreeg. De 13-jarige Wevelgemse was eerder ook al heel knap zevende geworden op 36 turnsters in de allroundfinale.

In het tennis pakte België één medaille: brons voor Kirsten Flipkens in het enkelspel. Er had zeker nog een medaille meer ingezeten in het gemengd dubbel, mocht Cédric Roelant niet geblesseerd hebben moeten afhaken. De judoka's tenslotte deden beter dan twee jaar geleden. Toen werd voor de eerste maal op de EYOD geen podiumplaats gehaald, nu waren ze goed voor tweemaal brons: in de -44 kg voor Jennifer Espinoza-Perez en in de +70 kg voor Laurie Luisi.

België was in de breedte sterk met ook nog twee vijfde plaatsen en één zevende in de andere categorieën. De Belgische zwemmers weten dat ze zich geen begoochelingen moeten maken over goud, zilver of brons. A- en B-finales zijn hun doel. De meesten slaagden daar ook in, vaak met een verbetering van hun eigen record. Mathieu Fonteyn was de enige die tweemaal een A-finale zwom. Zowel op de 100 m als op de 200 m vlinderslag werd hij zevende, op de eerste afstand zelfs in een nieuwe Belgische recordtijd onder zestien jaar: 57"67. De Belgische zeilers brachten het er ook meer dan behoorlijk vanaf. Karolien Gunst werd 11de op 18 in de Europe-klasse, Francis Proot 14de op 24 met een Laser-boot. Het minst goede resultaat voor ons land werd behaald in het volleybal. De Belgische meisjes moesten tegen Polen, Duitsland en Nederland de wet van de sterkste ondergaan. Door ook nog kansloos te verliezen tegen Letland werden ze achtste en laatste.

Over twee jaar kunnen weer 2500 atleten en begeleiders zich opmaken voor een nieuw Europees Jeugd Olympisch Festival, zoals de nieuwe naam voor het evenement vanaf dan zal luiden. De 7de editie vindt dichter bij huis plaats voor de Belgen, in Parijs.

Medaillestand: (goud zilver brons totaal)
1. Rusland 19 15 5 39
2. Groot-Brittannië 9 10 9 28
3. Duitsland 5 7 2 14
4. Polen 5 2 3 10
5. Italië 4 6 9 19
6. Spanje 4 6 0 10
...
11. Frankrijk 3 7 12 22
...
28. België 0 5 6 11

NVDR: de waarde van de medaille bepaalt de volgorde.