EK -18: België moet winnen van Spanje

HASSELT -

Als Spanje dinsdag tegen Denemarken niet had gescoord in de laatste minuut. En als België de Polen net voor tijd niet meer naast zich had geduld. Dan waren coach Van Geersom en zijn spelers nu al zeker van een plaats in de finale. Als, als... Je komt er niet ver mee. Maar het EK is nog niet voorbij voor de jonge Duivels. Mits wat geluk kunnen ze zich donderdag nog plaatsen voor de finale van zondag.

Kristof Liberloo

BR>

Als - daar zijn we weer - België van Spanje wint, is het sowieso zeker dat het op zijn minst de kleine finale speelt. Wanneer Polen een steekje laat vallen tegen Denemarken, mogen de Belgen zich zelfs opmaken voor een strijd om de titel. Mocht Polen wél winnen tegen de Denen, zal het doelsaldo bepalen wie naar de finale mag. En de Oost-Europeanen zijn dan in het voordeel.

"Ach, daar mogen we nu niet naar kijken", aldus coach Marc Van Geersom. "Eerst moeten we zelf zien te winnen van de Spanjaarden. Dan pas kunnen we gaan rekenen. Polen moet trouwens nog voorbij Denemarken, hé. De Denen zijn wel uitgeschakeld, maar dat kan ook positief uitdraaien. Zij hebben namelijk niets meer te verliezen. De eerste twee wedstrijden hebben ons veel vertrouwen gegeven. Tegen Polen hadden we kunnen en moeten winnen, maar daar mogen we nu niet meer bij blijven stilstaan. We doen nog steeds mee voor die finaleplaats en dat is het belangrijkste. Voor we vertrokken, was ik al tevreden met een plaatsje in de kleine finale."

Goalgetter

Spanje kroop dinsdag nochtans door het oog van de naald. Pas in de slotminuut pakte het de overwinning. Maar die telt evengoed. Het niveauverschil tussen beide teams was trouwens groter dan de uitslag doet vermoeden. "We creëerden meer dan twintig doelkansen de voorbije twee wedstrijden", aldus de Spaanse coach Saez Ruiz. "Maar we konden slechts twee keer scoren. Het wijst erop dat we een echte goalgetter missen. Fernando Torres van Atletico Madrid had hier van goudwaarde kunnen zijn. Maar de spits brak een maand geleden zijn been. Nu ja, we moeten verder en kunnen nog steeds de finale bereiken. Maar van de Belgen zullen we alleszins niets cadeau krijgen."

Programma groep A

Oekraïne-Tsjechië

Joegoslavië-Finland

Stand groep A

1. Tsjechië 2-6

2. Joegoslavië 2-3

3. Oekraïne 2-1

4. Finland 2-1

Programma groep B

Spanje - België (17.30u)

Denemarken - Polen (17.30u)

Stand groep B

1. Polen 2-4

2. België 2-4 3. Spanje 2-3 4. Denemarken 2-0