WK judo: Japan wil suprematie bevestigen

MUNCHEN -

Donderdag gaan in het Duitse München de wereldkampioenschappen judo van start. Tot en met zondag gaan 620 judoka's uit 93 landen er op zoek naar eremetaal. De Japanners zullen er proberen hun suprematie van op de vorige wereldkampioenschappen, twee jaar geleden in het Engelse Birmingham, te bevestigen.

AFP

BR>

In Birmingham kaapte Japan precies de helft van zestien te verdelen titels weg. De 28-jarige Shinichi Shinohara, tweevoudig wereldkampioen en vice-olympisch kampioen, moet ook nu één van de speerpunten van de Japanse selectie worden. In Birmingham veroverde hij goud in de klasse boven de 100 kilogram en in de open categorie. Zijn 25-jarige landgenote Ryoko Tamura, kan in München helemaal geschiedenis schrijven. Een vijfde opeenvolgende wereldtitel zou van de Olympische kampioene in Sydney (-48 kg) en zilveren medaillewinnares op de Spelen in Barcelona (1992) en Atlanta (1996), de beste judoka aller tijden maken. Ook de 23-jarige Kosei Inoue moet zijn wereldtitel in de klasse tot 100 kg moeten kunnen verlengen. Het weerwerk zal vooral moeten komen van de beide Korea's en van de Europese delegaties.

Het oude continent wordt aangevoerd door Frankrijk en ook België. Frankrijk is wel onthoofd door de afwezigheid van de geblesseerde Olympisch kampioene Séverine Vandenhende (-63 kg). Larbi Benboudaoud (-66 kg) en Céline Lebrun (78 kg) zijn wel klaar om hun favorietenrol op te nemen.

België, met drie titels op de Europese kampioenschappen in Parijs het best presterende land, rekent ook nu weer vooral op Gella Vandecaveye (-63 kg) en Ulla Werbrouck (-70 kg). Zij mogen in München rekenen op de steun van hun landgenoot Jacques Rogge. Die maakt er vanaf vrijdag zijn eerste officiële opwachting op een groot sportevenement als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Zondag trekt de kersverse IOC-voorzitter alweer richting Japan om er in Fukuoka de wereldkampioenschappen zwemmen bij te wonen.

Programma: . Donderdag:

Vrouwen: +78 en -78 kg

Mannen: +100 en -100 kg

. Vrijdag:

Vrouwen: -70 en -63 kg

Mannen: -90 en -81 kg

. Zaterdag:

Vrouwen: -57 en -52 kg

Mannen: -73 en -68 kg

. Zondag:

Vrouwen: -48 kg en open categorie

Mannen: -60 kg en open categorie

Erelijst Birmingham 1999:

Vrouwen:

-48 kg: Ryoko Tamura (Jap)

-52 kg: Noriko Narasaki (Jap)

-57 kg: Driulis Gonzalez (Cub)

-63 kg: Keiko Maeda (Jap)

-70 kg: Sibelis Veranes (Cub)

-78 kg: Noriko Anno (Jap)

+78 kg: Beata Masymov (Pol)

Open categorie: Daina Beltran (Cub)

Mannen:

-60 kg: Manuolo Poulot (Cub)

-66 kg: Larbi Benboudaoud (Fra)

-73 kg: Jimmy Pedro (VSt)

-81 kg: Graeme Randall (GBr)

-90 kg: Hidehiko Yoshida (Jap)

-100 kg: Kosei Inoue (Jap)

+100 kg: Shinichi Shinohara (Jap)

Open categorie: Shinichi Shinohara (Jap)