Kroatische generaal overgebracht naar tribunaal

De Kroatische generaal Rahim Ademi, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden tegen Serviërs, is woensdag vrijwillig naar Nederland vertrokken en vanaf Schiphol overgebracht naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

BELGA

Ademi is de eerste Kroaat die voor het tribunaal komt in verband met de Servisch-Kroatische oorlog van 1991-95. Hij stapte 's morgens in Zagreb op een vliegtuig van Croatian Airlines naar Schiphol, in het gezelschap van zijn vrouw en zijn advocaat. De twee dochters van Ademi namen op het vliegveld van Zagreb afscheid.

Voor zijn vertrek zei Ademi "trots" te zijn op de rol die hij in de oorlog heeft vervuld. "Mijn geweten is helemaal zuiver", zei hij, nogmaals de beschuldigingen ontkennend. De aanklacht tegen Ademi werd woensdag deels openbaar gemaakt en omvat vijf aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht. Specifiek wordt melding gemaakt van moord, vervolging en plunderen. De misdaden werden gepleegd tijdens een offensief in het zuidwesten van Kroatië in 1993.